Skip to main content

Eerste duurzame NS90 dwarsligger

Eerste duurzame NS90 dwarsligger

CRC (Circular Recycling Company BV), heeft als secundaire grondstofproducent de laatste stap gezet om de hergebruikcirkel te sluiten. CRC produceerde van afvalcomposieten uit treinstellen van NS de secundaire grondstof die het mogelijk maakte voor de NS en studenten van Windesheim, om de de eerste 'DUURZAME' NS90 dwarsligger  van gerecycled composiet te vervaardigen. In totaal zijn drie vormschalen gelamineerd bij Poly Products uit de betongietmal voor NS90 dwarsliggers die Alom ter beschikking heeft gesteld.

De studenten hebben een vormschil gebruikt om het eerste prototype dwarsligger te maken door deze te voorzien van extra glasvezelversterking en verder te vullen met door CRC gerecycled thermohardend composiet afkomstig van trein-interieurdelen.

CRC  Heeft een techniek ontwikkeld om zowel op mechanische als op chemische wijze, thermohardend composiet te verwerken tot grondstoffen voor nieuwe producten.

De ligger van hergebruikt composiet weegt 123 kg (een staalversterkte betonnen uitvoering weegt 283 kg).

Naast trein-interieurdelen, recyclet CRC onder andere windmolenrotorbladen, snij en productie afval, GRE materiaal en composiet sloopschepen om direct toe te passen in duurzame producten